Tamamlayıcı Gıdaya Geçerken Yapılan 5 Hata
İlk 6 aydan sonra bebeklerde ek beslenme süreci başlar. Bebeklerin anne sütünden katı gıdaya geçiş yaptıkları bu dönemde bebek beslenmesinde dikkat edilmesi gereken unsurlar olduğunu belirten Dr. Yeşim Eker Neftçi, anne babaların ek gıdaya geçerken en sık yaptıkları 5 hatayı paylaştı:
Bebeklere İlk 6 Ayda Ek Besin Verilmesi
İlk 6 ayda bebekler sadece anne sütü ile beslenmelidir. Bu aylarda anne sütü ile birlikte verilen ek besinler bebeğin emme ihtiyacını azaltır ve bebeğin anne sütünden yeterince yararlanmasını engeller.
Blender kullanılmamalı, yiyecekler topaklanmalı
Bebekler en fazla 8 aylık olduktan sonra topaklı gıdalara alıştırılmalıdır. Bir bebeğin topak topak gıdalara alışması ne kadar uzun sürerse, o kadar geç yutma sorunu yaşayan, topaklanan gıda ağzına geldiğinde öğürme ve kusma, bebeklerde çiğneme ve yutma sorunları ortaya çıkan çocuklar yaratırız.
Çocuğunuza Sarılarak Beyin Sarsıntısı Gerçeğini Öğretin
Porsiyonlar Çok Büyük Olmamalı
Bir bebeğin porsiyonu, yetişkin bir insanın porsiyonunun yarısından azdır. Bu nedenle anneler bebeklerini gereğinden fazla beslemeye zorlamamalıdır.
Bebek Beslenmesinde Bebek Bisküvileri Tercih Edilmemeli
Anında bebe bisküvisi bebek besleme Bisküvi yüksek oranda şeker ve yağ içeren bir gıda olduğu için katkı maddeleri de içerir. Bu nedenle bebek beslenmesinde bisküvi kullanılması pek uygun değildir.
Bebeğin Beslenme Ölçüsü Yaşına Göre Belirlenmeli
Bebeklerin mide kapasiteleri yetişkinler kadar büyük değildir. Doktorunuzun tarif ettiği beslenme planlarını, yaşına ve kilosuna göre bir günde yenmesi gereken besinleri örnek alarak bebeğin beslenme programını oluşturabilirsiniz. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)