Ekonomi

Kayseri’de öğrenci servis ücretlerinde tarife değişikliği

Kayseri Minibüsçüler ve Servis İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Yavuz Ay, öğrenci servis fiyatlarında yapılan tarife değişikliğine ilişkin yaptığı açıklamada, “Kayseri’yi bölge iller arasında en uygun fiyata taşıyor.”

Öğrenci servisleri için yeni fiyat tarifesi, Kayseri Minibüsçüler ve Servis İşletmecileri Odası tarafından belirlendi. Yeni tarifeye göre birinci bölgede 0-5 kilometre 990 TL, ikinci bölgede 0-10 kilometre bin 65 TL, üçüncü bölgede 0-20 kilometre bin 125 TL, 0-30 kilometre ise birinci bölgede bin 65 TL. dördüncü bölge bin 310 TL, 30 kilometre üzeri kilometre başına 22 TL, Cumartesi eğitimi ise 1. bölge için 310 TL, 2. bölge için 320 TL, 3. bölge için 335 TL ve rehber öğretmen için 345 TL olarak belirtildi.

Çevre illere bakıldığında, Kayseri Minibüsçüler ve Servis İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Yavuz Ay, en rahat ulaşımın Kayseri’de yapıldığını belirterek, “Hizmet ücretlerinde 0-5 kilometre dediğimiz en yakın mesafe şu şekilde açıklandı: 990 TL. Hatlarda 10 kilometreye kadar mesafe bin. 65 TL olarak devam ediyor ki çoğunlukla 2’de kullanıyoruz. En kısa mesafemiz 990 TL. Tabi ki baktığımızda şunu da belirtmekte fayda var. büyükşehir bazında çevre iller Mersin,Adana,Konya ve hatta Nevşehir’i içine alır ki bu da yine Sivas dahil illeri kapsar.Uygun ulaşımın yapıldığı şehir yine okul ve aşk araçlarında şehrimizdir.Bu konuda gerekli toplantıları yaptık. Bu bakımdan esnafımızın ayakta kalabileceği en uç noktayı seçmek durumundayız ve bunu seçmek zorunda kaldık.Çünkü vatandaşımızın alım gücünü göz ardı etmemeliyiz.Son artıştan sonra bugün ile karşılaştırdığımızda gerekli. Yüzde 100’ün üzerinde yakıt farkı var ve daha da artma ihtimali var. Akaryakıt elbette 40 gider kaleminden sadece 1 tanesi ve en ucuzudur. Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanlığı’nın okul servisi sahipleri ve diğer araç sahiplerine yönelik açıkladığı vergilerin iki katına çıkarılması konusu gündeme gelmişti. Araç sigortaları ve kasko sigortaları arttı. Bir servis aracının aylık sigorta ve kasko bedeli toplamda 5 bin TL’yi aşıyor. Amortisman gideri dediğimiz görünmez bir tüketim kalemimiz var. Yine maliyeti 6-7 bin TL civarında. Hesaplanması da çok kolaydır. 300-400 bin TL bandında olan servis araçları şu anda 2,5-3 milyon TL bandında. Esnafımız gerçekten erime noktasında, meslek de yok olma noktasında” dedi.

Harcamalarda artış olması durumunda yarıyıl tatilinde yeniden güncelleme talebinde bulunacaklarını söyleyen, “Analiz önerisi olarak Ticaret Bakanımızla seçim öncesi yaptığımız görüşmelerde servis araçlarında kullanılan yaş sınırının da güncellenmesini istiyoruz. Tamamen kaldırılmalı, muayene istasyonundan geçen araçlar kabul edilecek şekilde düzenlenmeli ve yaş sınırı tamamen kaldırılmalıdır.Bunun kaldırılması ülke genelindeki servis araçlarını tamamen rahatlatacaktır.Bunun vatandaşlara da yansıması olacaktır. Keşke akaryakıta zam gelmeseydi ama biz zam almasaydık.Geçen dönemde olduğu gibi tam 590 TL’ye çalışmıştık.Büyükşehir belediyemize de bu teklifimizi yaptık.Esnaf ustalarımıza başka noktalarda da destek olunsaydı Ucuz nakliyeyle daha çok ilgilenirdik çünkü 2019 yılında yaptığımız araştırmada yaklaşık 55-60 bin öğrenciye hizmet verirken geriye kalan sayılar şu anda 20-25 bin bandında. Aslına bakılırsa bu meslek zor durumda. Taşımacılık esnafı çok zor durumda. Allah ülkemize ve milletimize yardım etsin ama biz esnaf ve sanatkarlarımızın hak ve menfaatlerini korumakla yükümlü olduğumuz için önümüzdeki dönemde 15 bayrama kadar akaryakıt ve diğer noktalarda artış olursa mutlaka talep edeceğiz. 15 tatilde tekrar fiyat güncellemesi yapılacak” dedi.

haberasarcik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu